Saturday, June 27, 2009

Featuring..SO7

Hey check this out

Well thanks a bunch to

Friday, June 26, 2009

Terima Kasih


Haih..tensen..hari ni dah 2 kali umah blackout..blackout pulak stok berjam2 baru ok..wah

Setelah sekian maklum bahawa kontrak aku dgn Media Prima Berhad (MPB) sudahpun tamat Jumaat lalu. Sepatutnya tamat Jumaat ni, tapi aku minta awal sebab banyak benda yang nak diuruskan sebelum menjelangnya degree. Medical check-up, cari rumah sewa, rehat, shopping..hahaha. Apa-apapun terima kasih aku ucapkan kat MPB c0z bagi aku peluang training & kerja kat situ. Banyak bende aku blaja kat situ. Dan ade lah projek2 yang aku buat tu diguna pakai sehinggalah sekarang macam ads system dan yang paling baru skali siaran webcast streaming kat semua radio stesen MPB. Ade jugak lah sumbangan aku kat company tu hehe..Thank you El dan Ameen dan En.Rezwan!

P/s: Sorry sahabat2 MIS media prima. Bajet x begitu mengizinkan untuk buat makan-makan besar-besaran kat MPB tu so KFC je la yang aku dan zahir dpt sediakan..hehe. Dan sorry la x sempat nak jumpa n salam2 korang sebab banyak kerja la minggu ni. InsyaAllah before masuk degree aku datang jumpa korang k. Kepada pembaca setia blog ni kak syima n azril, InsyaAllah amar akan slalu update blog, sekurang2nya sebulan skali ke kan hahaha.

Aku habiskan perkhidmatan aku kat MPB hari tu dgn pergi Pesta Malam Indonesia 3. Mula2 pergi sebab nak tolong Alt Media ambilkan gambar untuk letak kat page Gua.com.my. Tapi sebab time tu Syam Alt Media dah ade dan tetiba ade request dari Hot FM so proceed je la ambil gambar. Mula-mula ok la pastu makin lama area photographer kat situ makin ramai. Bukan ape, yang pakai pass VIP, Guest, All-Access semua lepak situ. Diorang tak nak join crowd sebab crowd yang especially dari negara jiran kita ramai yang tengah naik sheikh. Chuak gak lah tgk diorang. So kat tempat photographer tu pack dan susah untuk kitorang nk bergerak. Tengok crowd yang makin menjadi2 naik sheikh n sawannye, so aku n Kay blah awal. Lepas Shiela On 7 kitorang chow.

Selasa lepas pergi cari rumah sewa kat Shah Alam. Mula2 singgah office NR kat UiTM amek no.fon rumah2. Mungkin sebab lambat cari so banyak rumah yang dah ade orang amek. Nak tak nak kenalah cari rumah yang bayaran dia agak mahal sket. Alhamdulillah, kitorang dapat satu rumah teres ni kat Seksyen 8. 2 tingkat, 4 bilik n 3 bilik air. Bila pergi tengok memang besar rumah tu. Walaupun agak mahal tapi rasanya berbaloi la coz luas, tempat dia privacy sikit n nampak secure. Nanti boleh la tambahkan ahli kat rumah tu.


Bandcomp 2009. Akhirnya, setelah lama menunggu, takhta itu menjadi milik sekolahku SJI. Kalau tak dari dulu asyik sekolah yang satu tu je..hahaha.

Pe lagi eh? Haa..saya baru beli lense, tu pun 2nd la. 55-200mm. Tu yang sekarang tgh agak sengket sket ni. Bila nak dapat gaji ni..hahaha

till then ;D


New Media Solutions
Management Information Services
Media Prima Berhad

Monday, June 15, 2009

Offer Letter from UiTM

Sunday, June 14, 2009

Minggu Akhir

It's going to be my last week at Media Prima Berhad next week. Wah later can cuti-cuti, I have 2 weeks to relax before going back to uni. Wow, it's been six months I've been working there already.


Last week has been pretty busy, especially with the webcast streamings and also the ads system. Fly FM's webcast is the worst. Everyday down. I went to the Fly FM studio almost everyday just because of that bloody streaming. And as usual I went there during either Hunny Madu or Steve show. Diorang sampai dah kenal muke gue ni. Hehe. Bukannya apa, the studio is kinda small and if I come during other show there will be 2 or more announcer at that time oh. So that explain it rite? hehe. Because of this streaming I think most of announcers know me already. And I believe since they dont know my name so they will surely label me as 'Streaming Man', or 'Abang Streaming'. Cheh, whatever. I'm just doing my job there.

Back to the streaming, I think the reason of the unstable of the streaming is because of the webcam cable. The cable is previously placed in front of the announcer table so they tend to 'terlanggar' it everytime they walk pass it. Fortunately on Wednesday I went there during Steve's time. Steve is one of people that concerned about the streaming status. He told me that the streaming is not working. We talked for awhile and at last, thanks to him we came up with idea of placing that camera at the right side of the studio. At this position no one is going to 'langgar' the cable. It's safer there. That's true man. From that time until now there is no more problem with the streaming. Thanks man! Yesterday went to office, migrated those streaming from using windows media encoder to flash media encoder. So far the flash encoder streams better than the windows, it's buffer time is faster and no problem so far! Stay that way babes! Managed to take some picture of the kepoyo-an and keperasanan. lol :p



About my Ads System, me and Ameen have already present the system to Alt Media Manager, Marina and some of the transcoder. They were satisfied with the system as it really helps them. No more going to BMG/AMG/Engineering department to get that bloody Ads List. Nevertheless, there are still few other requirements about the system added by them. Ha..that one have to pass to Amin lah, gue nak berambus dah next week :p So the system is now officially
being used at Alt Media Sdn Bhd. Yeh! lol :p

My trainee friends from polytechs already finished their internship last friday. Most of them are from engineering department. Such good friends I have there. There are all hardworking and helpful type of people oh. Rajin sungguh, kalah staff oh. On Friday all of us went futsal as the last time playing futsal together-gether (sebagai intern la :p)



Alhamdulillah. I have successfully completed my diploma. Result came up last Thursday and I have passed my practical training. Practical training takde GPA, so CGPA remains the same, except dia tampal course yang pernah fail dulu. Syukran2. Tinggal result MUET and degree application je. Hopefully dapat kat Shah Alam. After confirm dapat kat Shah Alam then only will go search for rumah sewa. Seksyen 7 most likely, as most of my housemate-gonna be prefers that area.

Till then ;D

Saturday, June 6, 2009

Yang Pernah

video

Tuesday, June 2, 2009

Cekedis Goreng

Busy. Hmm takde la busy maner. system dah siap, tinggal nak hias2 je. Streaming dah up, tapi kene slalu monitor coz mende tu baru lagi so mesti ade problem nyer. Nak view streaming tu boleh la pi tgk
http://www.hotfm.com.my/listen/radio_default.asp
http://www.flyfm.com.my/listen/radio_default.asp
http://www.onefm.com.my/listen/radio_default.asp
D60 aku pun dah lame tak beraksi. Hari ni baru bawak dia pegi ofis, maner la tau ade event ke ape2 ke kat sini hari ni. Boleh la tembak sket2. Tadi kat hot fm ade Lisa Surihani. Memang sangat cun, tapi segan la ape hal tetibe nak masuk hotfm amek gamba dgn dia haha. So tgk je la. Sejak bola dah abis ni bebudak malas dah nak naik atas main bola. Aku main bola kat dalam game je la huu.. oh tgh kerja. sambung balik nanti.

till then